Att tänka på

Det finns ganska många saker du ska tänka på när du ska köpa nytt kakel. Det finns en rad frågor som du kan ställa dig själv som kan göra valet lite enklare. 

1. Var vill jag sätta nytt kakel?

2. Vilken färg och form ska kaklet ha?

3. Information om kakelläggning

 

1. Var vill jag sätta nytt kakel?

Kök, badrum eller toalett? Dessa tre rum är dem vanligaste rummen man lägger kakel i hemma. Här nedan beskriver vi vad du ska tänka på när du väljer kakel till de tre rummen:

Kök: Här ska du tänka på att välja ett kakel som fungerar tillsammans med köksinredningen. Du kan använda dig av kaklet för att skapa en speciell känsla som kan vara lantlig eller modern. 

Badrum: Om du vill lägga nytt kakel i badrummet kan du välja något som du kommer tycka är snyggt under en längre period. I och med att man inte renoverar badrummet så ofta så är det alltid säkrast att välja klassiska mönster och undvika tillfälliga trender som kanske försvinner efter ett tag och blir omoderna. Glöm inte att följa branschregler när det kommer till våtrum. Fuktspärra väggarna innan du kaklar.

Toalett: Här gäller samma sak som i badrummet. Tänk på att kaklet kommer sitta på väggarna under hela perioden som du bor i huset eller lägenheten. Kakla toaletten med ett kakel som är hygienskt och snyggt.

Är du nyfiken eller vill titta på olika kakeltyper, med olika ytor, former och färger kan du göra det på webben. På nätet kan du enkelt och smidigt köpa kakel med fri frakt!

 

2. Vilken färg och form ska kaklet ha?

Oavsett var du ska lägga nytt kakel, om det så är i badrum eller kök så måste du välja färg, mönster eller struktur! Det du kan tänka på när du väljer kakel är att välja något som du vet att du kommer att trivas med under en längre period. När det kommer till badrum så renoverar man inte badrummet lika ofta som köket kanske eftersom det är så höga kostnader samt krav. Köket å andra sidan kan du byta kakel i efter ett par år. Själv så tycker jag att man borde välja kakel som är klassiskt och som jag vet att jag kommer att trivas med under en längre period. Beroende på var du vill sätta nytt kakel och ifall du vill kombinera det med klinker hittar du ett stort utbud på nätet. Här kan du beställa kakel och klinker på nätet.

 

3. Viktig information om kakelläggning

Tänk på att det är viktigt att personen eller företaget som lägger dina kakelplattor i badrum eller toalett ska ha våtrumsbehörighet. Läs mer på BKR om vilka krav du ska ställa på din leverantör eller plattsättare. Du kan även hitta plattsättare med behörighet hos BKR. På så sätt kan du vara säker att du anlitar ett företag som vet vad dem gör. Kom ihåg att dokumentera arbetet med foton.