Foto: Klas Sjöberg & Erik Thor Illustration: Ylva Söderberg
Kakel och klinker är ett av de mest långlivade och hållbara byggmaterialen vi har. Tack vare sin naturliga råvara, slitstyrka och minimala underhåll gynnar det både miljön och din ekonomi. När vi planerar framtidens bostäder spelar keramiken en nyckelroll.
Sverige står inför en massiv bostadsutbyggnad med behov av tiotusentals nya hem varje år. Samtidigt måste vi minska klimatutsläppen dramatiskt. Byggsektorn är ansvarig för cirka 20 procent av Sveriges totala växthusgasutsläpp. Hållbara materialval är därför helt avgörande.
Förstå klimatpåverkan med livscykelanalys
Sedan 2022 krävs klimatdeklarationer för nya byggnader i Sverige. Det innebär att utsläpp under byggskedet ska redovisas, från råvaruuttag till produktion och transport. EPD:er (Environmental Product Declarations) ger ett mer komplett perspektiv, där även användning och återvinning ingår. Det är tydligt att byggkeramik med sin långa livslängd är ett konkurrenskraftigt alternativ.
Lera, keramiks huvudingrediens, är ett av de mest förekommande ämnena i jordskorpan. Materialet kräver visserligen energikrävande bränning men hållbar el från sol eller biogas blir allt vanligare. Transporter sker oftast med båtar och tåg, vilket är mer klimatvänligt än lastbil.
Tål tidens tand
Ytskikt av kakel och klinker ytor kräver minimalt underhåll, är resistenta mot fukt och kemikalier och kan ofta rengöras med enbart vatten. Livscykelanalyser räknar oftast med 30 till 50 år för byggnader, men kakel och klinker kan hålla betydligt längre. Tänk om vi dimensionerade för 100 eller till och med 200 års livslängd. Det vore verklig hållbarhet.
Keramikens ibland underskattade återanvändningspotential bör lyftas. Hela plattor kan återanvändas, och krossad kakel och klinker kan ingå i ny produktion eller användas som fyllnadsmaterial vid vägbyggen.
Arkitekternas val för framtiden
Några av Sveriges mest tongivande arkitekter ser kakel och klinker som ett självklart val för framtidens bostäder. Gert Wingårdh har uttalat att ”endast de material som har lågt koldioxidutsläpp kommer att ha en plats i framtida arkitektur”. Han framhåller gärna trä, men betonar också att träets organiska egenskaper kräver komplement i form av slitstarka, oorganiska material som kakel och klinker. Ett exempel är bostadsprojektet Ting1, ett hus helt klätt i färgstarka gula, röda och gröna keramikplattor.
Thomas Sandell har länge använt kakel och klinker i inredningssammanhang, men valde för första gången att använda det i en fasad i Villa Sagalid år 2018. Han inspireras av den finske arkitekten Alvar Aalto, som flera gånger använde kakel och klinker i sina fasadlösningar. Ett av få Aalto-hus i Sverige är Aaltohuset i Avesta, där azurblå ytskikt av kakel och klinker stavar fortfarande pryder fasaden mer än 60 år efter att huset byggdes, ett tydligt bevis på materialets hållbarhet.
Bygg för långsiktighet
Det finns inget helt miljövänligt material, all produktion påverkar vår planet. Men keramikens långa livslängd, minimala underhåll och möjlighet till återbruk gör det till ett klokt val för framtidens byggande. Genom att välja ytskikt av kakel och klinker ytskikt gör du en insats för både miljön och kommande generationer.
Varför är kakel och klinker ett hållbart val?
- Tillverkas av naturliga råvaror
- Extremt lång livslängd
- Minimalt underhåll och rengöring
- Allergivänligt och bra för inomhusmiljön
- Kan återanvändas eller krossas till nytt byggmaterial