Illustration av en modern stadsmiljö med höga byggnader i bakgrunden och låga, färgglada byggnader i förgrunden. Några träd och människor syns på ett öppet torg i ett ljust och luftigt stadslandskap

Bygg hållbart med kakel och klinker som varar i generationer

Kakel och klinker är ett av de mest långlivade och hållbara byggmaterialen vi har. Tack vare sin naturliga råvara, slitstyrka och minimala underhåll gynnar det både miljön och din ekonomi. När vi planerar framtidens bostäder spelar keramiken en nyckelroll.

Foto: Klas Sjöberg & Erik Thor Illustration: Ylva Söderberg

Kakel och klinker är ett av de mest långlivade och hållbara byggmaterialen vi har. Tack vare sin naturliga råvara, slitstyrka och minimala underhåll gynnar det både miljön och din ekonomi. När vi planerar framtidens bostäder spelar keramiken en nyckelroll.

Sverige står inför en massiv bostadsutbyggnad med behov av tiotusentals nya hem varje år. Samtidigt måste vi minska klimatutsläppen dramatiskt. Byggsektorn är ansvarig för cirka 20 procent av Sveriges totala växthusgasutsläpp. Hållbara materialval är därför helt avgörande.

Förstå klimatpåverkan med livscykelanalys

Sedan 2022 krävs klimatdeklarationer för nya byggnader i Sverige. Det innebär att utsläpp under byggskedet ska redovisas, från råvaruuttag till produktion och transport. EPD:er (Environmental Product Declarations) ger ett mer komplett perspektiv, där även användning och återvinning ingår. Det är tydligt att byggkeramik med sin långa livslängd är ett konkurrenskraftigt alternativ.

Närbild av händer som bearbetar en kakelplatta med ett verktyg. På bordet ligger flera oglaserade plattor i olika former. Miljön är en keramisk verkstad.
Keramiktillverkning kräver noggrann hantverksskicklighet – här putsas en dekorplatta för hand innan bränning.

Lera, keramiks huvudingrediens, är ett av de mest förekommande ämnena i jordskorpan. Materialet kräver visserligen energikrävande bränning men hållbar el från sol eller biogas blir allt vanligare. Transporter sker oftast med båtar och tåg, vilket är mer klimatvänligt än lastbil.

Tål tidens tand

Ytskikt av kakel och klinker ytor kräver minimalt underhåll, är resistenta mot fukt och kemikalier och kan ofta rengöras med enbart vatten. Livscykelanalyser räknar oftast med 30 till 50 år för byggnader, men kakel och klinker kan hålla betydligt längre. Tänk om vi dimensionerade för 100 eller till och med 200 års livslängd. Det vore verklig hållbarhet.

Stilleben med blå textil, en grå keramikkanna, en torkad blomma och tre kakelplattor i olika mönster och nyanser av blått. En av plattorna har ett reliefmönster med två ansikten och växtmotiv.
Kakel och klinker kan vara både konst och funktion, inspirerande former och glasyrer som lyfter intrycket i hemmet

Keramikens ibland underskattade återanvändningspotential bör lyftas. Hela plattor kan återanvändas, och krossad kakel och klinker kan ingå i ny produktion eller användas som fyllnadsmaterial vid vägbyggen.

Arkitekternas val för framtiden

Några av Sveriges mest tongivande arkitekter ser kakel och klinker som ett självklart val för framtidens bostäder. Gert Wingårdh har uttalat att ”endast de material som har lågt koldioxidutsläpp kommer att ha en plats i framtida arkitektur”. Han framhåller gärna trä, men betonar också att träets organiska egenskaper kräver komplement i form av slitstarka, oorganiska material som kakel och klinker. Ett exempel är bostadsprojektet Ting1, ett hus helt klätt i färgstarka gula, röda och gröna keramikplattor.

Färgstark, modern byggnad med fasad i röda, orangea, gröna och rosa nyanser. Byggnaden har geometriska fönster och en gångbro som förbinder två delar. Bilden är tagen i ett stadsmiljö med ett torg i förgrunden
Fasaden på Kuggen i Göteborg är ett färgstarkt exempel på hur kakel och klinker kan skapa både hållbarhet och visuell identitet i arkitekturen

Thomas Sandell har länge använt kakel och klinker i inredningssammanhang, men valde för första gången att använda det i en fasad i Villa Sagalid år 2018. Han inspireras av den finske arkitekten Alvar Aalto, som flera gånger använde kakel och klinker i sina fasadlösningar. Ett av få Aalto-hus i Sverige är Aaltohuset i Avesta, där azurblå ytskikt av kakel och klinker stavar fortfarande pryder fasaden mer än 60 år efter att huset byggdes, ett tydligt bevis på materialets hållbarhet.

Bygg för långsiktighet

Det finns inget helt miljövänligt material, all produktion påverkar vår planet. Men keramikens långa livslängd, minimala underhåll och möjlighet till återbruk gör det till ett klokt val för framtidens byggande. Genom att välja ytskikt av kakel och klinker ytskikt gör du en insats för både miljön och kommande generationer.

Varför är kakel och klinker ett hållbart val?

  • Tillverkas av naturliga råvaror
  • Extremt lång livslängd
  • Minimalt underhåll och rengöring
  • Allergivänligt och bra för inomhusmiljön
  • Kan återanvändas eller krossas till nytt byggmaterial

Mer inspirationsartiklar

9 skäl att välja kakel och klinker

1

Hållbart för framtiden

Kakel och klinker är naturliga material som använts i tusentals år. Ett golv eller en vägg av kakel och klinker håller i generationer, vilket gör dem till ett långsiktigt och klimatsmart val för miljön och framtiden.

2

Slitstarkt och hållbart golv

Dessa material är extremt slitstarka och klarar slitage från sand, grus, stilettklackar och husdjursklor. De behåller sitt fina utseende lika bra efter 100 år som efter 10 dagar, vilket gör kakel och klinker till ett mycket hållbart val.

3

Tål vatten och fukt

Eftersom kakel och klinker är helt resistenta mot vatten och fukt är de idealiska för utomhusmiljöer, kök, badrum och tvättstugor. Materialen ruttnar, möglar eller åldras inte, vilket säkerställer en trygg och hållbar miljö under många år.

4

Enkelt att rengöra och underhålla

Kakel och klinker kräver minimalt underhåll jämfört med många andra golvmaterial. Regelbunden städning med ljummet vatten och en vanlig disktrasa räcker gott och väl för att hålla dem rena och fina i många år. Det sparar både tid, resurser och är klimatsmart eftersom du slipper starka rengöringsmedel.

5

Hygieniskt och allergivänligt

För dig med allergier är kakel och klinker ett utmärkt val. Materialen samlar inte damm, bakterier eller kvalster. Smuts hamnar bara på ytan och är lätt att torka bort, vilket ger ett hälsosamt och rent hem för hela familjen.

6

Perfekt för golvvärme

Kakel och klinker leder värme mycket effektivt och fungerar därför perfekt tillsammans med golvvärme. Resultatet blir ett behagligt varmt golv med hög komfort och lång hållbarhet.

7

Brandsäkert för ökad trygghet

Kakel och klinker bränns vid mycket hög temperatur, vilket gör materialen helt brandsäkra. Vid brand avger de heller inga giftiga gaser eller kemikalier, vilket bidrar till högre säkerhet i hemmet.

8

Många färger och stilar

Kakel och klinker finns i mängder av färger, storlekar och utseenden. Du kan välja material som liknar kalksten, granit, marmor, trä, betong eller metall. Oavsett din smak och stil finns det alltid ett hållbart alternativ som passar dig och ditt hem.

9

Färgäkta och UV-beständigt

Kakel och klinker är färgäkta och påverkas inte av solens UV-strålar. Dina golv eller väggar behåller sina klara, fina färger under lång tid, vilket gör valet både estetiskt attraktivt och långsiktigt hållbart.

How to

Trender

Trender kakel klinker lekfullt hållbart

Årets stora inredningstrend låter lekfullhet möta hållbarhet. Upptäck hur du skapar ett hem som är fyllt av färg och energi – men samtidigt långsiktigt

Läs mer »
Trend runda hörn kakel och klinker i vardagsrum

Nu tar rundade former plats i våra hem och skapar en mjukare atmosfär. Upptäck hur kakel och klinker med organiska former gör din inredning

Läs mer »
Trendspaning brons kakel klinker jordfärger

Metaller fortsätter vara en stark inredningstrend och nu tar de plats även i kakel och klinker. Guld, silver och brons ger hemmet både karaktär

Läs mer »

Möten med material

Tips och råd